Artizanat şi ocupaţii tradiţionale

Meșteșugul înseamnă deopotrivă meserie, profesiune, dar și pricepere, îndemânare, abilitate, talent. Principalele îndeletniciri care au constituit din timpuri străvechi resursele de trai ale omului – vânătoarea, pescuitul, păstoritul și agricultura – au generat și modelat o serie întreagă de ramuri tehnice din care au luat naștere în decursul vremii felurite meserii. În zona acoperită de GAL Poarta Almăjului, principala preocupare a locuitorilor este legată de prelucrarea lemnului, existând încă meșteri populari care realizează acest meșteșug. Operațiunile specifice sunt reprezentate de tăierea și rindeluirea lemnului, fabricarea de paleți, fabricarea de cherestea. 

În zonă se regăsesc 2 meșteri populari, care se ocupă de prelucrarea lemnului, respectiv ă (Padeș) și Argintaru Aurel (Cloșani). Aceștia nu au propriul atelier și își desfășoară activitatea pe șantier. De asemenea, tot pentru prelucrarea lemnului există în localitatea Iablanița un atelier specializat. Produsele și serviciile meșteșugărești, de mică industrie și artizanat sunt produsele și serviciile executate de meșteșugari, mici meseriași și artizani, fie complet manual, fie cu ajutorul uneltelor manuale sau chiar mecanice, atât timp cât contribuția manuală a meșteșugarului sau artizanului rămâne cea mai substanțială componentă a produsului finit. Natura specială a produselor meșteșugărești și artizanale derivă din trăsăturile lor distinctive, care pot fi utilitare, estetice, artistice, creative, culturale, decorative, funcționale, tradiționale, simbolice și semnificative social și religios.

Pe de altă parte, există un interes ridicat și pentru agricultură, în special pentru creșterea animalelor (ovine și bovine) și pomicultură. În zonă există producători de suc natural din mere, pere și sfeclă roșie. În aceste zone oamenii preferă să crească singuri animalele astfel încât să își asigure hrana de zi cu zi. 

Din gama produselor tradiționale obținute natural de către localnici pot fi enumerate: brânza telemea, răchia, cârnații, toba, sângeretele, zacusca de ciuperci șunca etc. 

Un alt meșteșug practicat este reprezentat de apicultură, în zona existând o asociație înfiiințată în acest sens.