Istoria culturală
Teritoriul acoperit de GAL Poarta Almăjului este foarte bine reprezentat din punct de vedere al identității culturale integrând următoarele elemente: sărbători și tradiții, meșteșugari și ateliere, clădiri și monumente, costume populare, instrumente și cântece, rețete tradționale, dansuri tradiționale, artiști și grupuri populare, structuri de cazare.
În ceea ce privește sărbătorile și tradițiile, acestea sunt moștenirea localnicilor, care le duc mai departe. Una dintre cele mai cunoscute tradiții este reprezentată de ,,Rugi”, care se sărbătoresc în fiecare sat la data la care se serbează sfântul al cărui hram îl poartă biserica din respectiva localitate. Acest eveniment este un prilej de sărbătoare care reunește un număr mare de participanți.
De asemenea, balurile dedicate portului popular sunt foarte des întalnite în satele care compun GAL Poarta Almăjului. Aceste evenimente sunt realizate în aproape toate localitățile cu scopul de a duce tradițiile mai departe.
Festivalurile, sunt alte evenimente care adună un număr ridicat de participanți, având scopul de a promova tradițiile și preparatele locale (ex: Festivalul Răchiei și al bucatelor tradiționale din Banatul de Munte, Festivalul Internațional de Folclor Hercules, Festivalul Pinul Negru, Simpozionul Craina Bănățeană etc).

Pe teritoriu există și alte sărbători care marchează diferite evenimente, printre care Proclamația de la Padeș a lui Tudor Vladimirescu.
În acest teritoriu meșteșugul cel mai des întâlnit este reprezentat de prelucrarea lemnului, deorece relieful este preponderent montan. Pe de altă parte, o mare parte a localnicilor se ocupă de apicultură, producând și comercializând diferite feluri de miere (miere de salcâm, miere polifloră, miere de tei, miere cu propolis, miere de mană (miere de pădure), tinctură de propolis.
Un alt meșteșug practicat în zona aceasta este fabricarea de textile, în special măști și costume populare. Costumele populare sunt specifice zonei având elemente particulare precum: opregul cu ciucuri, obiele, pieptar și conci.
Referitor la clădiri și monumente, printre cele mai importante se regăsesc bisericile (Biserica Ortodoxă "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul", Biserica de lemn "Sf. Nicolae", Biserica Spartă etc), siturile arheologice (Situl arheologic punct "Grota Haiducilor", Situl arheologic de la Călugăreni punct „La Morminți”, statui/busturi (statuia lui Hercules, statuia zeiței Hebe, statuia zeiței Diana, bustul generalului Nicolae Vicol, bustul lui Mihai Eminescu).

În cazul punctelor de interes, considerăm că printre cele mai importante se numără Primăriile, gările, peșterile (peștera Martel, peștera Lazului, peștera Aven Cioaca cu Brebenei, peștera mare de la Șoroniște, peștera Hoților etc), monumente ale naturii (Sfinxul Bănățean, Grota cu Aburi, Cheile Feregari, Izvorul Hygeeya, Izvorul Munk).
Zona nu duce lipsă nici de ansambluri folclorice și cântăreți, aceștia reprezentând foarte bine satele din care provin în cadrul festivalurilor la care participă (Petrică Miulescu Irimică, Ansamblul Folcloric Roua din Cloșani, Maria Milu Sorescu, Dumitru Teleagă, Ghiță Călțun-Brancu etc).

Din punct de vedere al structurilor de cazare, o mare parte dintre acestea sunt localizate în orașul Băile Herculane,având personal ospitalier și oferind turiștilor o calitate ridicată a serviciilor.