Situaţia culturală actuală

Localitățile care compun GAL Poarta Almăjului reprezintă zone în care istoria și-a pus amprenta și care oferă o multitudine de atracții turistice.  Asociația GAL Poarta Almăjului cuprinde un număr total de 12 unități administativ-teritoriale, 11 dintre acestea fiind pe teritoriul județului Caraș-Severin (Iablanița, Mehadia, Cornea, Lăpușnicel, Cornereva, Mehadica, Domașnea, Luncavița, Topleț, Băile Herculane, Prigor) și una pe teritoriul județului Gorj (Padeș). Din punct de vedere al reliefului, teritoriul se află în mare parte în zone înalte de deal și de munte, având foarte puține porțiuni joase și are o suprafață de 1.783,37 hectare. Numărul locuitorilor din teritoriu este de 32.465 de persoane.  În cadrul teritoriului se întâlnesc zone incluse în lista ariilor naturale protejate NATURA 2000, situate în localitățile: Prigor, Mehadia, Mehadica, Topleț, Padeș, Cornereva, Luncavița și de orașul Băile Herculane; În această zonă, tradițiile reprezintă un element important, fiind transmise din generație în generație și respectate cu strictețe. Prezența obiceiurilor locale contribuie la sporirea vizibilității și a atractivității, precum și la animarea localităților. Principalele elementele componente ale patrimoniului cultural și arhitectural aflate pe teritoriul GAL-ului Poarta Almăjului sunt reprezentate de meșteșuguri, obiceiuri și tradițiile locale, clădiri și monumentele, costume populare, rețete tradiționale.

Printre cele mai importante locuri care pot fi vizitate în această parte a țării se regăsesc: Bisericile și mănăstirile (fiecare din satele analizate având în componența lor o biserică, ceea ce sugerează faptul că în această zonă credința este foarte importantă), siturile arheologice (unele dintre acestea datând încă din vremea dacilor și a romanilor), monumentele, fie ele antropice sau naturale (construite pentru a aminti de personalitățile marcante ale diferitelor epoci), peșteri (Peștera Martel, Peștera Hoților,  Peștera Cloșani etc), izvoare (Izvorul Munk, Izvorul Hygeea), chei (Cheile Motru-Sec, Cheile Corcoaia). 

În orașul Băile Herculane există o atracție deosebită, respectiv arborele Sequoia care a fost plantat cu prilejul amenajării parcului Cazinoului, realizat în jurul anului 1862, după planurile lui Lothar Abel, unul dintre cei mai însemnați peisagiști vienezi. Arborele are 30 m înălțime, 1,5 m diametru și aproape 5 m circumferință la bază. Fiind un arbore exotic, rar în țara noastră (sunt cunoscute mai puțin de 20 de exemplare), a fost declarat monument al naturii.

Valea Almăjului este cunoscută și pentru morile vechi de apă pe care oamenii le utilizau în trecut pentru a-și produce materii prime. În prezent, acestea nu mai sunt folosite dar pot fi vizitate, turiștii având parte de o demonstrație. Printre morile întâlnite în această zonă se numără: Moara Popeștilor, Moara de la Pod, Moara lui Nicolae Brânzei, Moara lui Adam Gherescu, Moara Dărăbanu etc.                         

Alte puncte de interes cu o istorie veche sunt băile romane care au fost construite în secolele trecute, au fost conservate și chiar modernizate de-a lungul timpului. În prezent, acestea sunt considerate monumente, nemaifiind funcționale. Printre acele mai importante bai din această zonă se numără: Baia cea Mare, Baia Hebe, Băile Venera.

Astfel, tipurile de turism practicate în zonă sunt: turismul cultural, agroturismul, turismul de agrement și turismul religios.