Artizanat și ocupații tradiționale

Zona teritoriului Gal „Calafat” este locul unde tradiția a însemnat ceva sacru, cu obiceiuri și rânduieli bine conturate și respectate cu sfinâenie. Oltenii s-au individualizat prin ocupații precum țesutul (scoarța oltenească), arta olăritului, arta lemnului, agricultura, apicultura și pescuitul.

Arta tesutului: Portul popular oltenesc, prin varietatea pieselor ce-l compun, al tehnicilor şi materialelor folosite, a organizării decorurilor, pe suprafaţa pieselor şi motivelor decorative utilizate reprezintă unul din cele mai complexe domenii ale artei populare. Oltenia, zonă etnografică cu o individualitate artistică de mare expresivitate, cunoaşte o mare diversitate de tipuri de costume. Specificităţile sunt determinate de dispunerea şi tratarea motivelor sau de importanţa mai mare acordată unei anumite piese din ansamblul costumului, ca urmare a unui mediu cultural -artistic diferenţiat, generat de condiţiile social-economice diferite. Portul popular din teritoriul GAL Calafat este compus din cămaşă sau ciupag, cârpă de borangic sau bumbac, vâlnic asociat cu catrinţă în faţă sau numai vâlnic. Motivele geometrice domină în compoziţia decorului sub formă de romburi sau figuri omeneşti stilizate de forma păpuşii cu două capete. Broderia acoperă pieptul cămăşii, altiţa, încreţul, gulerul şi mâneca. Culoarea broderiei este în armonie cu a ţesăturilor ce împodobesc vâlnicele şi prestelcile.

Locuitorii teritoriului GAL„Calafat” au pastrat de-a lungul timpului o parte din ocupatiile stravechi precum agricultura, zona fiind recunoscuta la nivel national predominant agricola, apicultura si pescuitul, fapt datorat pozitionarii geografice si vecinatatii cu fluviul Dunarea.

La nivelul municipiului Calafat, putem regasi pastratori ai traditiilor, artisti care prin multa pasiune, talent si multa munca au reusit sa deprinda tehnici stravechi de folosire a materiilor prime si decorare si astfel duc mai departe simbolurile nationale si locale.

Printre acestia regasim pe:

  • Letitia Stelian, o personalitate a municipiului Calafat, absolventa a Facultatii de Arte Plastice din Timisoara si profesor de desen, este un artist local complex ce realizeaza picturi pe sticla, icoane, dar si lumanari persoanalizate.
  • Marinela Carauleanu este coordonator al Ansamblului Rozele Calafatului si un pastrator al traditiilor si obiceiurilor populare din zona Calafatului. Pe langa activitatea artistica, aceasta realizeaza cusaturi pe haine preotesti, cusaturi pe icoane, martisoare traditionale cusute pe etamina.
  • Tudorel Predan, este un artist local, nascut in Calafat, absolvent al Liceului de Arte din Craiova la clasa profesorului Trifan Mihail, promotia 1978, in prezent angajat al Muzeului de Arta din Calafat. Realizator a numeroase creatii, acesta are o varietate de lucrari (pictura, sculptura, icoane pe piatra si lemn) expuse atat in Muzeul de arta din Calafat, avand numeroase lucrari in colctii particulare din Italia, Germania, Franta, Bulgaria, Anglia, Canada, Statele Unite ale Americii. Lucratile artistului pot fi gasite si pe pagina web www.tudorelpredan.ro