Gastronomia tradiţională

GASTRONOMIE LA CETATE

Ospăţ pe cinste în localitatea doljeană Cetate. Poetul Mircea Dinescu își răsfata invitaţii care vin anual la târgul meşterilor populari cu bucate tradiţionale. Dinescu găteste  pentru ei sărmăluţe fierte în vin, stufat de ied, tochitură cu mămăliguţă, iahnie de fasole sau plăcinte cu mere şi gutui, sorici, jumări şi brânză de burduf învăluite într-un miros fin şi delicios de afumătură, sarmale apetisante în foi de varză, salată boeuf ornată exact ca preparatele bunicii care îţi fură privirea imediat cum treci pragul uşii si bineinteles nelipsitul peste, preparat in diferite feluri. Un colţ cu salamuri, costiţe şi cârnăciori, altul cu brânză, urdă şi caş îţi amestecă şi gândurile şi gusturile şi deciziile. Bineînţeles, la loc de cinste, în vitrină, este colţul dulce încărcat cu savarine. Printre acestea: borcane cu dulceţuri, zacuscă şi murături. Toate se găsesc în conacul lui de la Cetate, unde produsele tradiţionale româneşti fac deliciul tuturor celor care ajung acolo.

 

GASTRONOMIE LA CALAFAT

În fiecare an, orașul Calafat găzduiește festivalul cu specific pescăresc, unde toți cei prezenți, ademeniți de mirosurile îmbietoare, se apropie de mesele cu preparate din pește. De departe însă, vedeta festinului este în fiecare an, ciorba de peşte pregătităde 3 bucătari, după reţete tradiţionale, din 30 kg de peşte pentru 300 de porţii. Un alt bucătar pune la punct ultimele detalii cu mămăliga. Odată preparatele gata, petrecăreţii se pun pe mâncat. Platourile răman goale în doar câteva minute. Festivalul cu specific pescăresc are ca scop promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi. La festival participa sute de localnici dar şi tineri din Timocul Bulgăresc şi Sârbesc.

 

 

GASTRONOMIE LA DESA

În comuna Desa are loc festivalul de gătit în cadrul căruia se prepară foarte multe feluri de mancare specifice zonei, dintre care amintim: ciorba de bureți, saramura de pui cu ardei de raci copți, ciorba de crap, noatin (miel) la proțap, tocănița cu noatin,  pâine în test, dovleac copt în țest, gutui coapte și alte preparate.