Ciorba de loboda rosie
INGREDIENTE
- 5-6 legături de lobodă roşie
- un fir mic de praz
- 1 păstârnac mic
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 ţelină mică
- 1 morcov
- 2-3 linguri de orez
- 1 ceşcuţă de bulion (contribuie la gust)
- tăiţei
- 1 litru de borş din sfeclă roşie sau zeamă de varză
- 1 legătură pătrunjel
- sare



MOD DE PREPARARE
Tocăm mărunt prazul şi toate rădăcinoasele: morcov, păstârnac, ţelină şi rădăcina de pătrunjel. Le punem la fiert într-o oală cu 3 litri de apă rece. Dăm un praf de sare. Când legumele sunt aproape fierte, adăugăm orezul. Lăsăm să mai fiarbă două minute. Spălăm loboda roşie şi curăţăm frunzele de pe tulpină. Punem borşul din sfeclă roşie în oală şi aşteptăm să reînceapă fierberea. Când reîncepe să bolborosească, punem loboda şi tăiţeii. Loboda nu trebuie fiartă foarte mult aşa că 5-6 minute, cât să se umfle tăiţeii, sunt suficiente. Primăvară, la aceste ciorbe de verdeţuri se foloseste mai mult borş din sfeclă roşie pentru că vitamina C, specifică borşului, este completată de conţinutul de fier şi minerale din sfecla roşie. Când orezul şi tăiţeii au fiert, gustăm şi potrivim de sare. Tocăm pătrunjelul şi aromăm ciorba. Punem capacul şi o lăsăm să se odihnească. Rece, când încep căldurile verii, este foarte răcoritoare. Se pot adăuga zdrenţe de ou.

