Platica pe orez rumenita in tava la cuptor
INGREDIENTE
- 1 plătică mare cca 2 kg sau 2-3 mai mici
- 300 gr orez
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 roşie mare (sau bulion dulce, roşii cubuleţe conservă sau 1 lingură de pastă de roşii)
- piper
- cimbru
- boia
- sare
- pătrunjel proaspăt
- ulei

MOD DE PREPARARE
Eviscerăm şi curăţăm plătica. Porţionăm peştele în bucăţi late cât palma, bucăţi care mai apoi sunt înjumătăţite tăind de-a lungul coloanei. Dăm peştelui un praf de sare şi îl lăsăm deoparte. Curăţăm ceapa şi o tăiem mărunt. Într-o tigaie călim ceapa cu un praf de sare până devine translucidă. Adăugăm morcovul dat pe răzătoarea mică şi roşia decojită şi tăiată mic. Condimentăm şi aromăm cu piper, boia şi cimbru. După ce le călim 5 minute pe toate, cât scade sucul lăsat de roşie, adăugăm orezul. Amestecăm bine, mai ţinem două minute pe foc, şi adăugăm un pahar de apă. Orezul astfel semipreparat îl aşezăm uniform într-o tavă încăpătoare. Deasupra orezului aşezăm bucăţile de peşte cu pielea în sus. Adăugăm apă (sau supă de legume) suficientă cât să devină orezul pufos, dar fără a acoperii peştele. Presărăm cimbru, uniform, peste preparat. Băgăm tava la cuptor până ce orezul se umflă şi peştele se găteşte, cca 30 de minute. Când orezul s-a umflat, gustăm să verificăm textura. Dacă suntem mulţumiţi oprim focul, dacă orezul mai cere apă mai adăugăm şi lăsăm în continuare tava la cuptor. Aromăm cu pătrunjel proaspăt. Cei ce mănâncă iute, pot pune pe orez, înainte de cuptor, şi câţiva ardei iuţi.


